Press "Enter" to skip to content

Нацгвардія буде підпорядковуватись главі держави

Законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України”, внесений до ВР Президентом України Володимиром Зеленським, передбачає виведення Національної гвардії з підпорядкування Міністерству внутрішніх справ до підпорядкування Главі держави, повідомляє politik.org.ua з посиланням на УНН.

“…в умовах особливого періоду, здійснення силами спеціальних операцій, до складу яких входять і підрозділи НГУ, заходів із протидії військовій агресії РФ щодо України та захисту суверенних територій нашої держави, керівництво військовими формуваннями, в т.ч. і Національною гвардією України, належить не до сфери внутрішніх справ, політику у якій згідно із законом формує Міністерство внутрішніх справ України, а до сфери національної безпеки та оборони.

Тому у зв’язку з існуючими правовими колізіями постала необхідність внести відповідні зміни до законів України “Про національну безпеку України“ та “Про Національну гвардію України”, — йдеться у пояснювальній записці.

Запропонованим Президентом законопроектом пропонується виключити МВС з Закону України “Про Національну гвардію України”, зокрема, якщо раніше ст. 1 цього закону містила слова “Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян…”, то тепер пропонується викласти статтю без згадки про входження до системи МВС.

Водночас цю статтю Глава держави пропонує доповнити частиною другою, яка звучить так: “Діяльність Національної гвардії України спрямовується Президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією України”.

Крім того, з цієї ж статті запропоновано прибрати функцію про те, що НГУ спільно з іншими правоохоронними органами бореться з діяльністю терористичних організацій.

НГУ також не керуватиметься нормативними актами МВС. Питання передислокації підрозділів Нацгвардії також пропонується передати в відання Глави держави.

У разі ухвалення цього законопроекту командувача Національної гвардії України призначатиме на посаду та звільнятиме Президент України без подання з боку міністра внутрішніх справ.

Be First to Comment

Залишити відповідь