Press "Enter" to skip to content

Частиною програми партії «Слуга народу» стане виступ Президента у Верховній Раді

Представники всіх фракцій, які пройшли в парламент нового скликання, працюють над пропозиціями щодо формування комітетів Верховної Ради.

До кінця понеділка представники всіх фракцій, які пройшли в парламент нового скликання, мали подати свої пропозиції до формування комітетів Верховної Ради. На такій позиції вони зійшлися в п’ятницю під час першого засідання Підготовчої депутатської групи.

Керівник «Слуги народу» Дмитро Разумков, якого обрали очільником цієї групи, ще під час зібрання наголосив, що його політична сила виступає за скорочення кількості профільних комітетів до 22. Плюс — Комісія з питань приватизації, інформує politik.org.ua з посиланням на джерело.

Пізніше на сторінці партії в Фейсбуці розмістили своє бачення переліку комітетів. Їхня кількість і правда зменшилася, але компетенція низки з них, як можна судити із назви, суттєво розширилася. Складається враження, що вони більше відповідатимуть духу часу. Щоправда, деякі теми тепер залишаться поза увагою законотворців. Наприклад, поки ще існуючий комітет із питань культури та духовності не знайшов відображення в новому переліку. Із нього поки що важко також зрозуміти, який саме із новостворених комітетів може займатися питаннями, які розглядали на цій платформі. Втім, офіційне рішення з приводу комітетів ще не прийнято. Протягом вівторка фахівці апарату опрацьовуватимуть пропозиції, які надійшли від усіх політичних сил, а остаточну ухвалу прийматимуть у середу.

Оскільки Дмитро Разумков, найпевніше, очолить президію Верховної Ради, керівника виборчого штабу партії Олександра Корнієнка розглядають як кандидатуру на пост очільника «Слуги народу». В інтерв’ю РБК-Україна він зазначив, що тепер багато питань усередині партії вирішуються певною мірою децентралізовано. Адже окрім потенційного керівника фракції Давида Арахамії, є ще його 15 заступників. Тож пропозиції, наприклад, від мажоритарників-самовисуванців, можуть надходити кожному із них. Такі розмови ведуться постійно з моменту оголошення перших результатів виборів, каже О. Корнієнко. Однак, за його словами, прізвища поки що партія називати не готова. Так само не можуть відповісти на питання про те, з ким об’єднуватимуться в коаліцію. Мовляв, очікують, що таку пропозицію їм зробить якась політична сила на початку роботи парламенту. Нині «Слуга народу» працює над планом дій для фракції, яку презентують на початку законодавчої роботи. Частиною програми партії стане і виступ Президента в Верховній Раді.

Доки майбутні народні депутати готуються до початку роботи, далеко не всі з них поспішають ділитися намірами. Так, мовчить офіційний сайт «Голосу». А саме від цієї політичної сили суспільство очікує чіткої відповіді з приводу того, з якою політичною силою в парламенті вони готові об’єднуватися. Під час першого засідання Підготовчої групи в президії, поруч із двома представниками «Слуги народу» Дмитром Разумковим та Русланом Стефанчуком, які найпевніше стануть Головою та Першим заступником Голови Верховної Ради, був також Ярослав Железняк. Це єдиний майбутній депутат від «Голосу», який увійшов до складу підготовчої групи. Чи може це свідчити про те, що і заступником Голови Верховної Ради, найімовірніше, стане представник цієї політичної сили? Питання також поки що відкрите.

Представники «Батьківщини» беруть участь у багатьох телеефірах, але на сайті також не відбувається жвавих оновлень. Інформація тут стосується здебільшого заяв про те, що в майбутньому скликанні ця політична сила зосередиться на питаннях, першочергового розгляду яких очікують люди. Наполягатимуть, зокрема, на розгляді восьми законопроектів, презентованих перед виборами Юлією Тимошенко. Ідеться, наприклад, про спрямування газу українського видобутку на потреби населення та бюджетної сфери. У «Батьківщині» стверджують, що це дозволить удвічі знизити тарифи на тепло та гарячу воду. Пропонують також збільшити мінімальну пенсію до прожиткового рівня та підняти виплати на народження дитини тощо.

Натомість інформаційний ресурс «Опозиційної платформи — За життя» після певного затишшя зажив новим життям. Тут розміщено повідомлення про те, що голова «Єдиної Росії» Дмитро Медвєдєв привітав партію із другим місцем на позачергових виборах до Верховної Ради. «Довіра, яку виявили виборці очолюваної вами партії, свідчить про те, що значна кількість українських громадян виступає за відновлення дружніх, взаємовигідних відносин з Росією», — цитується на сайті текст привітання.

Віктор Медведчук у відповідь на це «від імені мільйонів українців» «сердечно подякував за щирі вітання та теплі побажання». Він висловив переконання в тому, що діалог цих двох партій, спрямований на «реалізацію найбільш нагальних сподівань суспільства: відновлення співпраці України та Росії, розвиток їх економік та підвищення рівня життя» служить виконанню волі громадян.

А представниця «Європейської солідарності» Ірина Геращенко в цей час виступила із заявою про неприпустимість відкриття редакцій російських ЗМІ в Україні. Якщо вони функціонують у Росії, то їх діяльність дозволена Кремлем, написала вона на своїй сторінці в Фейсбуці. Політик каже, що принципово не спілкується ані з ліберальною, ані з федеральною російською пресою. Адже навіть ліберальні ЗМІ ігнорують питання українських політв’язнів у Росії, каже вона, і не проводять системної інформаційної роботи з цього приводу. Спроби відкрити російські ЗМІ у нас І. Геращенко назвала м’яким та лагідним протягуванням в нашу країну ідей «русского міра».

Перелік комітетів, які партія «Слуга народу» пропонує залишити в складі Верховної Ради дев’ятого скликання:
1. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.
2. Комітет з питань бюджетних відносин.
3. Комітет з питань економічного розвитку.
4. Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.
5. Комітет з питань освіти, науки та інновацій.
6. Комітет з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, деокупації Криму, прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин.
7. Комітет з питань цифрової трансформації.
8. Комітет з питань правової політики.
9. Комітет з питань аграрної та земельної політики.
10. Комітет з питань антикорупційної політики.
11. Комітет з питань правоохоронної діяльності.
12. Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.
13. Комітет з питань інфраструктури.
14. Комітет з питань державного будівництва, місцевого самоврядування, регіонального розвитку, містобудування та житлової політики.
15. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
16. Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.
17. Комітет з питань екологічної політики та природокористування.
18. Комітет з питань свободи слова.
19. Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.
20. Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.
21. Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом.
22. Комітет з питань соціальної політики.

Be First to Comment

Залишити відповідь