Press "Enter" to skip to content

Українському в’язневі Кремля Кольченку не дали вчитися заочно

Геращенко готує звернення з проханням відреагувати на це порушення прав людини до омбудсмена України і в ОБСЄ

Росія позбавляє права на освіту політв’язня Олександра Кольченка, який є студентом географічного факультету Таврійського Національного університету (ТНУ). Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, пише Політик посилаючись на Сьогодні.

“Не дивлячись на те, що російське законодавство дозволяє заочну та дистанційну форму навчання, Олександру відмовили в його фундаментальному праві – на освіту. Мовляв, ТНУ не має в РФ акредитації. Ми зустрілися з ректором Таврійського Національного паном Казаріним. Він обурений, що хлопцеві, в якого окупанти забрали малу Батьківщину – Крим, якого за надуманими звинуваченнями посадили до російської в’язниці, не дають права вчитися. І жоден російський вуз – акредитований, – не візьме до себе політв’язня на дистанційне навчання, це ж очевидно”, – розповіла Геращенко.

Віце-спікер закликала українські студентські організації, які мають контакти з міжнародними студентськими організаціями, підключитися до спільної боротьби за звільнення Олександра.

Також Геращенко повідомила, що готує звернення з проханням відреагувати на це порушення прав людини до омбудсмена України Валерії Лутковської та в ОБСЄ.

Крім того, Геращенко просить Міністерство освіти України призначити Олександру іменну стипендію, щоб підтримати сім’ю політв’язня.

“А Таврійський університет продовжить боротьбу за свого студента – майбутнього географа, про це говорили з ректором”, – зазначила віце-спікер Ради.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Його етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові.

У грудні 2014 року в Генпрокуратурі Росії заявили, що Сенцов є громадянином РФ, оскільки після анексії півострова він нібито не виявив бажання зберегти інше громадянство. Російський суд 25 серпня 2015 засудив Сенцова до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму. У тій же справі Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі.

Be First to Comment

Залишити відповідь