Press "Enter" to skip to content

Нафтогаз звернувся із проханням до Кабміну ввести ринкові ціни на газ для населення з 1 травня

Нафтогаз закликає Кабінет Міністрів знизити ціну на газ для населення до ринкової з першого травня 2019 року.

З таким проханням НАК звернувся до уряду 9 квітня, повідомляється на сайті компанії.

«Наразі для Нафтогазу є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ №867 від 19 жовтня 2018 року, яка затверджує положення щодо покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Це положення, зокрема, визначає, що ціна Нафтогазу на газ для роздрібних постачальників газу для населення, виробників теплової енергії та інших захищених категорій споживачів з 1 травня 2019 року піднімається на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 куб. м (без урахування ПДВ та витрат на транспортування і розподіл)», – йдеться у повідомленні, пише новину Політик посилаючись на ZIK.

У НАК підкреслили, що ринкова ціна газу на травень складає 6800 грн за 1 тис. куб. м з ПДВ. Вона на 27% нижче ціни, розрахованої відповідно до вимог Кабінету Міністрів.

«Постанова №293, ухвалена урядом 3 квітня 2019 року, не звільняє Нафтогаз від зобов’язання виконувати чинну постанову №867, зважаючи на норми прямої дії статей 8 та 19 Конституції України. Вона також не накладає на Нафтогаз нові спеціальні обов’язки та не скасовує чинне положення щодо ПСО», – заявили в НАК.

У компанії додали, що неодноразово просили скасувати постанову №867 або привести встановлену цією постановою ціну до рівня ринкової.

«Без такого рішення Кабінету Міністрів Нафтогаз не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який вона постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла та іншим споживачам, які підпадають під дію положення щодо ПСО. Порушення цього Положення загрожує компанії та її посадовим особам як відповідальністю за порушення ліцензійних умов постачання природного газу, так і відповідальністю за кримінальні правопорушення», – відзначили у Нафтогазі.

Нагадаємо, що Нафтогаз з першого квітня знизив ціни на газ. Для побутових споживачів, які обслуговуються компанією, (переважно в Кіровоградській області, де НАК з червня 2017 року контролює Кіровоградгаз) його вартість знизилася на 2% – з 8,55 грн до 8,38 грн за куб. м. Для промислових споживачів ціни знизилися на 19,1-23,6% (до 7,19-7,48 грн за куб. м). Це пояснюється падінням цін на газ у Європі.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив 3 квітня, що Кабмін схвалив постанову, згідно з якою НАК може продавати газ дешевше 8,55 грн/куб. м, але не дорожче.

Be First to Comment

Залишити відповідь