Press "Enter" to skip to content

Лідер опозиції Венесуели оголосив себе виконуючим обов`язки президента – США та Европа підтримали

Лідер опозиційної Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе виконуючим обов’язки президента

Про це повідомляє агентство Reuters.

Сполучені Штати закликали в середу президента Венесуели Ніколаса Мадуро покинути свій пост і передати владу спікеру Національної асамблеї (однопалатного парламенту) країни Хуану Гуайдо, який проголосив себе виконуючим обов’язки глави держави. Про це йдеться в поширеній Держдепартаментом заяві держсекретаря Майкла Помпео.

Президент США Дональд Трамп також визнав його легітимним керівником Венесуели.

“Народ Венесуели досить довго страждав від руйнівної диктатури Ніколаса Мадуро. Ми закликаємо Мадуро поступитися посадою легітимному лідеру, що відбиває волю венесуельського народу”, — вказав Помпео.

За словами Помпео, США “рішуче підтримують сміливе рішення” Гуайдо взяти на себе функції “глави держави” в справі відновлення демократії в Венесуелі“. “Ми будемо тісно співпрацювати з законно обраною Національною асамблеєю з метою сприяти поверненню Венесуели до демократії і верховенству закону відповідно з Міжамериканською демократичною хартією. Сполучені Штати також готові надати гуманітарну допомогу народу Венесуели, якщо дозволять існуючі умови”, — зазначив глава Держдепартаменту.

Він знову закликав Збройні сили і сили безпеки Венесуели “підтримати демократію і захищати всіх громадян” республіки. “Новий венесуельський уряд несе полум’я демократії від імені Венесуели. Сполучені Штати заявляють про свою незмінну підтримку (тимчасового) президента Гуайдо, Національної асамблеї і народу Венесуели”, — додав Помпео.

Be First to Comment

Залишити відповідь