Press "Enter" to skip to content

ЗМІ дізналися про “газові” поступки Меркель Трампу

Німецький канцлер погодилася знайти гроші на будівництво в Німеччині терміналу для зрідженого природного газу зі США.

Головною поступкою канцлера Німеччини Ангели Меркель президенту США Дональду Трампу, який намагається послабити позиції Росії на найбільшому в Європі енергетичному ринку, стала пропозиція урядової підтримки зусиллям, спрямованим на появу американського газу в Німеччині. Про це пише видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За інформацією видання, в цьому місяці Меркель на закритому сніданку з депутатами повідомила про рішення уряду взяти на себе частину фінансування будівництва терміналу для зрідженого природного газу (СПГ) зі США, який буде розташований на півночі Німеччини.

Проект був зупинений протягом багатьох років, але Трамп активно лобіював його в Європі, щоб збільшити обсяги закупленого в США зрідженого газу та зменшити енергетичну залежність Європи від Росії. Німеччина отримує більшу частину свого газу з Росії, і спроби США відкрити свій ринок для американських компаній зайшли в глухий кут через відсутність державної підтримки, пише видання.

Меркель сказала депутатам, що рішення про співфінансування терміналу для СПГ є “стратегічним” і може окупитися в довгостроковій перспективі. Прес-секретар уряду Німеччини повідомив виданню, що цей крок був зроблений через економічні інтереси Німеччини, а не під тиском США.

Менш ніж через тиждень після спілкування Меркель з депутатами була подана одна з перших заявок на державну допомогу для будівництва терміналу в місті Штаде недалеко від Гамбурга.

Кілька чиновників зі США та Німеччини вважають, що Берлін сподівається завдяки поставкам американського газу вирішити тривалий торговельний спір з Вашингтоном. Ще одна мотивація – надія уникнути введення американських санкцій через будівництво газопроводу Північний потік-2.

Be First to Comment

Залишити відповідь