Press "Enter" to skip to content

Великий китайський блеф Трампа: навіщо МВФ лякає новою кризою

У жовтні Міжнародний валютний фонд скоротив прогноз зростання світової економіки з 3,9% до 3,7%. Навіть більше, у валютному фонді передбачають повторення глобальної фінансової кризи, як це було десять років тому у 2008-му.

Наскільки реальними є ці ризики? На мою думку – цілком. Хоча б тому, що через свою інституційну вагу МВФ не може дозволити собі стати джерелом паніки.

Більше того, через торговельні війни, а також через зниження темпів зростання на ринках, які розвиваються, глобальне скорочення темпів зростання може бути гіршим за прогнози МВФ, інформує Політик з посиланням на джерело.

Проблеми “Made in China”

Вже не для кого не секрет, що наразі основним фактором ризику є торговельна війна між США, КНР та ЄС.

Секрет концентрації ризиків саме на цих трьох регіонах відкривається після вивчення масштабів їхніх економік. Загальний обсяг глобального ВВП у 2017 році складав приблизно $80,6 трлн, частка ВВП США, КНР та ЄС складала приблизно 80% від глобального. Таким чином, саме події у економіках США, КНР та ЄС визначали глобальні тренди у світовій економіці, а інші країни не могли суттєво вплинути на ситуацію.

Економіка КНР виглядає головною проблемою трикутника (США-ЄС-КНР) та, ймовірно, найслабшою ланкою у цьому ланцюжку. Річ не тільки у торговельних війнах, а й у штучному стимулюванні зростання економіки КНР, яке проводила правляча партія цієї країни.

Be First to Comment

Залишити відповідь