Press "Enter" to skip to content

США планують підтримувати країни Заходу – Держдеп

Названі принципи нової американської політики в Центральній і Східній Європі в світлі зростаючого впливу з боку Росії і Китаю.

Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Уесс Мітчелл наголосив, що протягом довгого часу Захід не сприймав конкуренцію за вплив у Східній Європі. Про це він заявив виступаючи на конференції в Атлантичній раді 17 жовтня, повідомляє Політик з посиланням на джерело.

За його словами, тепер перед США стоїть завдання щодо зміцнення країн Європи, щоб протистояти зростаючому впливу суперників, перш за все Росії та Китаю. І щоб досягти цієї мети, в першу чергу необхідно підтримати держави, які “намагаються відстояти свою незалежність” перед лицем загрози суверенітету, такі, як Україна і Грузія.

Мітчелл зауважив, що країнам Центральної Європи загрожує “політичне і економічне проникнення” у внутрішні справи, що може розколоти НАТО.

У зв’язку з цим дипломат озвучив принципи, на яких будуватиметься стратегія США щодо Центральної і Східної Європи.

Так, Вашингтон буде домагатися “позитивного впливу” за кордоном за допомогою свого іміджу могутньої демократії, очікуючи, що країни-союзники протистоятимуть суперникам Штатів.

“Західна Європа не може продовжувати посилювати свою енергетичну залежність від тієї самої Росії, від якої її захищає Америка”, – навів приклад дипломат, вказуючи на неприйнятність підтримки Північного потоку-2.

Наступний принцип – повага територіальної цілісності і суверенітету союзників: України, Грузії “і навіть Білорусі”.

Вашингтон також очікує, що держави будуть поважати права своїх сусідів.

“Ми не визнаємо територіальну агресію Росії проти сусідньої України, і ми не приймаємо хижацького тиску Китаю через позики Центральній та Східній Європі”, – підсумував Мітчелл.

Be First to Comment

Залишити відповідь