Press "Enter" to skip to content

Три кроки реформування судової системи в Україні – Вакарчук

Він вважає за необхідне оновлення суддівського корпусу, подолання корупції та підвищення довіри з боку бізнесу. Фронтмен гурту “Океан Ельзи”, громадський діяч Святослав Вакарчук у публікації на сайті “Української правди” запропонував три кроки реформування судової системи в Україні.

“По-перше, слід здійснити повне оновлення суддівського корпусу. Зробити це можна лише позбавивши старих суддів можливості контролювати відбір нових. Сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів – орган, що номінує нових суддів, прямо чи опосередковано контролюється старим суддівським корпусом”, – сказав він.

На його думку, добір суддів треба доручити представникам громадського сектору та міжнародним професіоналам з бездоганною репутацією.

“Тому склад ВККС та ВРП повинен бути змінений виходячи з принципів справедливості, здорового глузду та патріотизму”, – підкреслив Вакарчук.
Окрім цього, важливою є довіра українського та іноземного бізнесу до судів.

“Без цього не буде ні інвестицій, ні дешевих кредитів, ні інновацій. Люди, які вкладають гроші в економіку України, мають бути впевнені – їхні права забезпечені, а контракти перебувають під надійним правовим захистом”, – наголосив він.

Новини за темою: Вакарчук представив своє бачення того, як завершити війну на Донбасі
Вакарчук пропонує залучити авторитетних іноземних суддів до ведення справ в Україні, що в першу чергу, стосується господарських справ. Крім того, для розгляду комерційних спорів слід залучити присяжних авторитетних правників, делегованих представниками бізнесу.

“Результатом, серед іншого, стане поява судових рішень, які не просто карають одну зі сторін, роблячи позивача та відповідача ворогами, а сприяють пошуку компромісу між ними. Це, в свою чергу, покращує бізнес-клімат у країні”, – вважає він.
По-третє, Вакарчук вважає за необхідне створити умови, за яких судді будуть боятися займатися корупцією.

“Спочатку, знову ж таки, оновити склад касаційного суду. Він має отримати повну довіру суспільства. Далі, якщо якийсь суддя першої інстанції матиме велику кількість справ, повернутих після касації, це має стати підставою для розгляду його/її дій тією ж таки ВККС. Якщо розгляд покаже упередженість або незаконність дій судді, то його/її має бути негайно звільнено”, – зазначив він.

Також суди без корупції, на переконання Вакарчука, необхідні для того, щоб позбутися олігархів.

“Не може той, чий бізнес підпадає під спеціальну регуляцію, впливати на політику через власні ЗМІ та контрольовані фракції в парламенті. Олігархів потрібно позбавити впливу на політичні рішення, що торкаються їхнього власного бізнесу та монополій, що паразитують на ренті”, – підсумував він.

Be First to Comment

Залишити відповідь