Press "Enter" to skip to content

Нова програма МВФ містить чотири умови: відомі деталі

Україна повинна підвищити ціни на газ, скорегувати держбюджет і здійснити зміни в ДФС та антикорупційних органах.

Для отримання нової програми МВФ Україні необхідно виконати, мінімум, чотири умови. Про це пише Європейська правда в середу, 26 вересня.

“Вже зрозуміло, що Україна не виконає на 100% підписану в 2015 році програму розширеного співробітництва з кредитором EFF”, – йдеться в статті.

Саме тому, пише автор, сторони спробували зробити ставку на другий варіант: домовитися про нову, більш коротку, програму співпраці. За інформацією співрозмовників видання в уряді, йдеться про програму stand-by на 12-15 місяців і на 5-6 млрд дол.

Вона зазначає, що за час перебування місії МВФ в Україні з 6 по 19 вересня, під час чого домовитися про нову програму не вдалося, дискусії велися навколо чотирьох основних питань.

Одним з основних, як і раніше, залишається питання ціни на газ. За даними видання, з кредитором вдалося домовитися про наступне: до 15 жовтня уряд має прийняти рішення про підвищення ціни на газ на 23% від поточної ціни.

За даними ЕП, в новій програмі stand-by може з’явитися антикорупційний блок. За інформацією джерел видання, знайомих з позицією фонду, дискусії точаться навколо перерозподілу функцій з перевірки електронних декларацій між антикорупційними органами на користь НАБУ.

Ще одне важливе питання – збалансований бюджет.

За інформацією джерел, нова програма співпраці з фондом може передбачати черговий етап реформи Державної фіскальної служби. “Підхід до її трансформації може змінитися, в тому числі – в напрямку реорганізації митниці і податкової як єдиних юридичних осіб”, – йдеться в матеріалі.

Be First to Comment

Залишити відповідь