Press "Enter" to skip to content

Неминуче підвищення. Скільки коштуватиме газ

Ціна на газ для українців може зрости на чверть, влада пояснює, що це вимушений крок, без нього країна залишиться без грошей МВФ.
Розмови про підвищення ціни на газ для населення в Україні тривають вже більше року.

Раніше уряд відбивався від вимог МВФ і тримав ціну на одному рівні, але далі тягнути вже нікуди. Заради підвищення чергового траншу ціну таки переглянуть. Наскільки, розбирався Корреспондент.net.

Неминучість

Неминучою зміну ціни на газ для населення назвав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

“Моє завдання за неминучості зміни ціни – опрацювати всі механізми додаткового соціального захисту, щоб людей захистити”, – сказав прем’єр-міністр.

При цьому глава уряду ще раз нагадав, що підвищення ціни на газ є однією з вимог Міжнародного валютного фонду для виділення Україні чергового траншу, який допоможе стабілізувати стан економіки.

“Моя стратегія полягає в тому, що за 10 років Україна повинна отримати мінімальний вплив боргів на ВВП і на життя кожного українця. Ось у чому дискусія. І тому ми її ведемо близько року. Думаю, що ми її фіналізуємо вже у вересні”, – заявив Гройсман.

Напередодні стало відомо, що уряд України на переговорах з МВФ досяг принципової домовленості про поступове підвищення ціни газу.

“Є попередній компроміс, якого уряд досяг (з МВФ). Темпи зараз обговорюються”, – сказав глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
Наскільки подорожчає?

ЗМІ повідомляють, що підвищення ціни складе 23,5%. Якщо зараз один кубометр газу коштує 6,96 гривень, то вже з жовтня його вартість може дорівнювати 8,6 гривням.

І це буде не останнє підвищення – навесні ціни зростуть ще.

За оцінками експертів, в такому випадку з початком опалювального сезону витрати на опалення і гарячу воду зростуть у середньому на 15-18%.

Наприклад, за опалення однокімнатної київської квартири площею 40 квадратних метрів замість 1200 гривень доведеться заплатити 1500 гривень. Це приблизний розрахунок, більш конкретні цифри будуть залежати від наявності/відсутності лічильника і затверджених ставок.

При цьому Коболєв зазначив, що не впевнений, що озвучені ЗМІ цифри підвищення ціни на першому етапі (23,5-25%) вірні.

Чому це неминуче?

Дефіцит держбюджету за перше півріччя склав 13 мільярдів гривень, тоді як торік за цей же період він був взагалі профіцитним. Крім того, у нас фактично на $1 млрд знизилися валютні резерви, і в кінці серпня країна змушена була допозичати ще $720 млн на зовнішніх ринках. При цьому гроші Україні позичили під 9% річних. Тоді як раніше ми залучали подібні позики під 7%, оскільки з нами працював МВФ.

Ситуація з кожним днем ​​все гірша і гірша. На наступний рік припадають максимальні виплати за зовнішніми позиками.

Далі тягнути вже нікуди, тому Україні доведеться прийняти вимоги МВФ заради отримання траншу.
Чому має страждати населення?

З одного боку експерти зазначають, що вимоги щодо вартості газу для населення – малоприємні, але в цілому-то справедливі. Повинен бути паритет, – ціна газу для громадян повинна бути такою ж, як і для промисловості. Газ для внутрішніх споживачів повинен коштувати стільки ж, скільки і імпортний, для того, щоб його було вигідно видобувати всередині країни.

Водночас директор енергетичних програм Центр світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський вважає, що в українців немає грошей на підвищення ціни на газ.

«Головною умовою ринку є платоспроможність споживачів, тобто нас з вами. А у нас немає таких грошей. Тому що нам розповідають про європейські тарифи, але мовчать про українські доходи. Нам потрібно знижувати тарифи і піднімати їх в подальшому в міру збільшення доходів у населення. Європа до свого третього енергопакету йшла 11 років. А у нас хочуть зробити за чотири роки», – зазначив експерт.

Влада обіцяє, що у випадку підвищення вартості блакитного палива грошей на субсидії вистачить і малозабезпечені верстви населення не відчують цього подорожчання.

«Точно можу сказати, що субсидій і в 2018 році, і в 2019 році однозначно вистачить. За цим Міністерство соціальної політики разом з Міністерством фінансів буде стежити», – запевнила в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

Експерти підрахували, що підвищення виплат на субсидії може зажадати додатково з бюджету 10-12 мільярдів гривень. За даними головного економіста Dragon Capital Олени Бєлан, у січні-липні 2018 року витрати на субсидії зросли на 38% до того ж періоду минулого року.

При цьому, зазначає народний депутат Тетяна Острикова, згідно з оприлюдненим проектом бюджету на 2019 рік, витрати на субсидії, навпаки, порізали. На наступний рік заплановано лише 55,1 мільярд гривень, що на 15,9 мільярда гривень менше від 2018 року.

Be First to Comment

Залишити відповідь