Press "Enter" to skip to content

МЗС Німеччини через чотири роки війни на Донбасі офіційно заявило, що конфлікт би давно закінчився якби не Росія

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, що військові конфлікти як в Сирії, так і в Україні, завершилися б, якби була на те воля Росії. Я вражений. Невже дійшло нарешті до наших європейських партнерів, що ніякого внутрішнього конфлікту в Україні не було, немає і бути не могло? Серйозно? Після появи «зелених чоловічків» в Криму, фейковий референдуму і фактичної російською окупацією, яку Кремль офіційно визнав – пройшло чотири роки і щось стало прояснюватися? Ох вже мені ця німецька грунтовність і неквапливість. І що ж далі?

Далі, можливо, німецький МЗС навіть визнає, що і в Донбасі не було ніякого народного обурення, стихійного референдуму та інших російських пропагандистських задумів? Що не було шахтарів і трактористів, які купували автомати в місцевому військторзі, а танки, Гради, артилерію і боєприпаси добували в шахтах? Шахти старі і глибокі, а танки і системи залпового вогню цілком сучасні, так. Раніше це якось не впадало в очі? І така кількість російських військових квитків знаходять в зоні «українського конфлікту» мало бентежило поборників європейських цінностей з німецького уряду. Може, теж пора вже визнати. Будь на те воля Росії, говорить глава МЗС Німеччини, військовий конфлікт б давно завершився. Давайте вже до кінця сформулюємо правдиву картинку – не було б на те волі Росії, ніякого конфлікту і бойових дій взагалі б не було. Від слова «зовсім».

Дивно, звичайно, що боязке розуміння на офіційному рівні приходить із запізненням на чотири роки після більш ніж десяти тисяч загиблих. І які дії послідують після констатації сумного факту російської агресії? Нові санкції? Зупинка будівництва «Північного потоку-2» для комплекту? Ну, дивно визнавати країну агресором і допомагати їй заробляти гроші на європейському ринку в загальному проекті з німецьким бізнесом. Або чи не дивно? Гібридна війна породжує гібридну політичну реакцію? Визнали, що РФ хоче продовження війни, висловили глибоку заклопотаність і на цьому все? Німеччині слід було б зробити простий і очевидний висновок, нехай теж із запізненням на чотири роки. Слів Кремль не розуміє, репутацією не дорожить, бреше безперервно і на заклопотаність не реагує. Розуміє тільки силу і боїться тільки реального покарання. Саме в такому ключі і потрібно будувати діалог з Москвою. Всі інші констатації очевидних фактів-порожній звук.

автор Кирило Сазонов

Be First to Comment

Залишити відповідь