Press "Enter" to skip to content

Кучма вірить, що “нормандська четвірка” може домовитися про мир на Донбасі

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що єдиним реальним шляхом припинення війни на Донбасі є перемовини у “нормандському форматі” і пошук миру шляхом компромісу.
Про це він заявив в інтерв’ю “Радіо Свобода“.

“Зупинити війну можна одним порухом, просто оголосивши про капітуляцію. Сподіваюся, охочих здобути мир за таку ціну у нас немає. Принаймні, навіть якщо є, то вони не насміляться вголос пропонувати таке”, – сказав Кучма.

Окрім того, спробувати зупинити війну можна, перейшовши у рішучий військовий наступ, зазначив він. За словами Кучми, охочих зробити це на словах у нас багато, але оскільки насправді ми воюємо не з ОРДЛО, а з Росією, результат таких кавалерійських атак буде передбачуваним і для нас невтішним.

“Лишається одне – домовлятися. Шукати мир у компромісах. Цим цілям слугує “нормандський формат” більше чотирьох років. Варто порівняти інтенсивність бойових дій тоді та тепер”, – акцентував екс-президент.

Водночас він зауважив, що взагалі питання, як зупинити війну, не зовсім коректне.

“Зупинити війну може лише той, хто її почав. Тобто запитувати треба не нас, а Москву”, – наголосив Кучма.

При цьому він назвав війну на Донбасі серед чинників, які гальмують розвиток України. “По-перше, війна (гальмує розвиток України – ред.) Вона забирає життя найкращих, тих, хто у мирний час напевне був би на самому вістрі змін. Вже не кажу про такі потрібні ресурси та кошти, які країна змушена витрачати на оборону”, – сказав Кучма.

Крім того, на його думку, рухатися вперед країні заважають спроби діяти так, ніби війни немає.

“Дозволяти собі “роз’їдати” державу популізмом, внутрішніми сварками, корупцією. Брехати виборцю. Розкрадати державу. Це завжди неприпустимо. Але красти в держави, яка воює – це мародерство”, – переконаний екс-президент.

На його думку, українська політична еліта має бути професійною, патріотичною, відповідальною за збереження єдності держави та суспільства, використовувати свої можливості та статус не для власного збагачення, а для поліпшення життя громадян.

“Судіть самі, наскільки українська еліта відповідає цим вимогам”, – зауважив Кучма.

Be First to Comment

Залишити відповідь