Press "Enter" to skip to content

Україна подала на Росію позов до ЄСПЛ щодо порушення прав політв’язнів

Україна подала до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) новий міждержавний позов щодо порушення прав ув’язнених у Росії українців.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє сайт Мін’юсту.

“Міністерство юстиції завершило підготовку і минулої п’ятниці подало нову міждержавну заяву проти Росії до ЄСПЛ стосовно порушення прав українців, які незаконно утримуються в Криму та РФ. Заява стосується в тому числі й незаконного позбавлення волі 71 громадянина України, які утримувалися в минулому чи утримуються зараз силовими структурами країни-агресора на території анексованого Криму та у Росії”, – заявив Петренко, пише Політик посилаючись на День.

У міністерстві повідомили, що вдалося зібрати 3 тисячі сторінок доказів. Більше 130 сторінок зайняла власне сама заява.

Зокрема, є докази, що російська влада порушує основоположні норми Конвенції з прав людини щодо заборони катування, гарантування прав на свободу та особисту недоторканість, прав на справедливий суд й свободу вираження поглядів, зібрань та об’єднань тощо.

За словами Петренка, цією заявою український уряд фактично вимагає від ЄСПЛ зафіксувати масові порушення прав людини та доводить відсутність будь-яких ознак правосуддя у Російській Федерації відносно українців.

За його словами, вперше українською стороною подається юридичний документ, який описує порушення прав людини, які допускаються проти українських в’язнів на території Російської Федерації, з конкретними прізвищами причетних до цього російських посадовців різного рівня.

“Це аргумент для міжнародних партнерів для введення додаткових персональних санкцій щодо керівництва РФ і причетних до цих переслідувань чиновників”, – заявив міністр юстиції.

Be First to Comment

Залишити відповідь