Press "Enter" to skip to content

Порошенко повідомив, що новий закон про нацбезпеку отримав підтримку всіх партнерів по НАТО

Новий закон про національну безпеку підтримують всі партнери України з Північноатлантичного альянсу. Про це у понедылок, 13 серпня, президент Петро Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

“Закон “Про національну безпеку України” закладає стратегію реформування оборонного сектору нашої держави. Він отримав надзвичайно схвальну оцінку і підтримку всіх наших партнерів по НАТО”, – зазначив президент, пише Політик посилаючись на День.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила внесений президентом закон “Про національну безпеку України” 21 червня. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів. Президент Петро Порошенко підписав закон 5 липня. 8 липня новий закон “Про національну безпеку” набув чинності.

Закон визначає основи та принципи національної безпеки і оборони, цілі та основні засади державної політики, що гарантуватимуть суспільству і кожному громадянину захист від загроз.

Зокрема, в ньому уточнено повноваження Президента щодо стратегічного керівництва Нацгвардією через Генеральний штаб ЗСУ під час воєнного стану.

Законом встановлюється, що міністр оборони і його заступники призначатимуться з-поміж цивільних осіб, а також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та головнокомандувача Збройних сил України.

Так, головнокомандувач ЗСУ призначається на посаду та звільняється Президентом за поданням міністра оборони, яким і підпорядковується.

Закон також започатковує реформу силових відомств відповідно до стандартів НАТО. Зокрема, змінюється статус Служби безпеки – тепер вона є спеціальним органом з правоохоронними функціями. Основними завданнями СБУ визначено протидію розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьбу з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного і науково-технічного потенціалу тощо.

Водночас за межі повноважень СБУ винесено функції щодо розслідування економічних злочинів.

Законом передбачено фінансове забезпечення сектору безпеки та оборони. Так, обсяг відповідних видатків має становити не менше 5% запланованого обсягу ВВП, із яких 3% виділятиметься на ЗСУ.

Крім того, закон запроваджує демократичний цивільний контроль за сектором безпеки й оборони, зокрема з боку парламенту та громадянського суспільства.

У документі також зазначається, що його окремі положення набувають чинності з 1 січня 2019 року (щодо призначення міністра оборони та його заступників з числа цивільних осіб) та з 1 січня 2021 року (щодо головнокомандувача Збройних сил України, Генерального штабу Збройних сил України, видів і окремих родів військ).

Be First to Comment

Залишити відповідь