Press "Enter" to skip to content

ОБСЄ закликала Україну продовжити закон про особливий статус Донбасу

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі Мартін Сайдік направив лист керівництву Верховної Ради із закликом продовжити дію закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко в фейсбуці, пише nv.ua.

Йдеться про закон, який був прийнятий восени 2014 року на виконання мінських домовленостей. Термін дії цього документа закінчувався через три роки, але, щоб не виходити з мінського процесу, Україна в жовтні 2017 року пролонгувала його на рік.

«Пролонгація закону значно посилила переговорні позиції наших дипломатів і влади і допомогла продовженню санкцій проти РФ в січні і липні 2018», – зазначила Геращенко.

На її думку, Росії вигідно, щоб Україна не продовжувала цей закон – тоді Київ можна буде звинуватити у зриві політичного блоку мінських домовленостей і вимагати скасування санкцій.

«А бойовики ще й проведуть «вибори», в яких Кремль також звинуватить Київ: мовляв, не може ж регіон бути без «влади», а Україна не пролонгувала закон і тим самим спровокувала вибори на окупованому Донбасі», – спрогнозувала Геращенко.

За її словами, продовжити закон вимагають також друзі та адвокати України в США і ЄС.

«Пролонгація цього закону – чиста формальність, він не вступить в дію, оскільки РФ не збирається йти з Донбасу. Але ми повинні посилити аргументи наших дипломатів», – заявила перший віце-спікер.

За її словами, в листі Мартін Сайдік також зазначає, що пролонгація закону могла б сприяти залученню сил ООН для вирішення конфлікту.

Нагадаємо, законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

Продовжити цей закон кілька тижнів тому закликав і спеціальний представник Держдепу США у справах України Курт Волкер.

Be First to Comment

Залишити відповідь