Press "Enter" to skip to content

Washington Post: Війна в Україні дає відповідь на питання навіщо розширювати НАТО

Нещодавно журналіст Fox News запитав президента Дональда Трампа: «Чому мій син повинен йти захищати Чорногорію від атаки?». Це справедливе запитання, яке багато американців задають після поїздки американського лідера на саміт НАТО.

Воно заслуговує на кращу відповідь, ніж запропонували президентські байки про «агресивних» чорногорців. Про це пише Washington Post, додаючи, що Трампу варто було пригадати власні ж слова, які він сказав у Польщі на 74-ту річницю Варшавського повстання. То була одна з найбільш потужних промов за час його президентства. В ній американський лідер пригадав про кошмарну ціну, яку мільйони людей заплатити за провал Заходу стримати агресію нацистів і Радянського Союзу, інформує unian.ua.

«Під час подвійної окупації польський народ пережив зло, яке не можливо описати. Різню в Катині, Голокост, Варшавське гетто і повстання в ньому, знищення прекрасної польської столиці і смерті приблизно кожного п’ятого мешканця Польщі. Від великої і найбільшої у Європі єврейської громади тут майже нічого не лишилося після нацистських систематичних вбивств мільйонів польських єврейських громадян», – говорив Трамп.

НАТО було створене на згарищі після Другої світової війни саме для того, щоб такі руйнування більше ніколи не повторювалися. В 1938 році прем’єр-міністр Великої Британії Невілл Чемберлен махнув рукою на погрози Німеччини на адресу Чехословаччини, проголосивши, що британці не будуть втягнуті у війну «через сварку далеких країн, про народи яких ми нічого не знаємо». Результатом цієї позиції стало вбивство 50 мільйонів людей, знищений континент і газові камери в концтабору «Аушвіц».

Видання наголошує, що урок, який світ виніс з Другої світової війни, говорить, що слабкість провокує. Коли вороги відчувають слабкість, вони стають більш рішучі і схильні робити жорстокі прорахунки. Коли ж вони відчувають силу і стримування, вони значно менше готові випробовувати долю і розв’язувати війни.

Президент Дональд Трамп вірить у мир завдяки силі. Але для миру потрібна не лише військова потужність. Як він сам сказав у Варшаві: «Наша оборона – це не лише гроші, а й воля». Президент Рональд Рейган значно рідше використовував військову силу, ніж його попередники. І це сталося не тому, що він зміцнив американську військову потужність, а тому, що вороги Америки навіть не сумнівалися в його готовності її застосувати.

«Чому президент Росії Володимир Путін вирішив, що він може безкарно вторгнутися в Україну і анексувати Крим? Це не випадковість, що російське вторгнення сталося всього через 6 місяців після того, як президент Барак Обама не зміг підтвердити проведену ним «червону лінію» в Сирії.

Путін побачив, що Обама не змусив Башара Асада заплатити за свою повну зневагу, не завдав військовий удар, яким погрожували чиновники США. В цей момент Путін зрозумів, що вторгнення в Україну не буде коштувати нічого», – пише видання.

Be First to Comment

Залишити відповідь