Press "Enter" to skip to content

У Вінниці знімають історичний фільм про мера-реформатора, який керував містом на початку ХХ століття

Стрічку короткого метра про міського голову Миколу Оводова, який сто років тому перетворив провінційну Вінницю на перспективне місто, почали знімати в обласному центрі.

У фільмі розповідатиметься про головні досягнення мера-реформатора – відкриття театру, лікарні, навчальних закладів, будівництво готелів, народного дому, міської думи, а також спорудження трамвайної колії і прокладання водогону. Художньо-документальна стрічка триватиме 20 хвилин. Її бюджет складає 50 тисяч гривень. Керує знімальним процесом режисер Василь Медяний. Він обіцяє презентувати фільм до Дня міста, тобто на початку осені, пише Політик посилаючись на День.

«Торік ми знімали у Вінниці фільм «Тримай біля серця», який розповідав історію про вінничанина, бійця АТО. Зйомки фільму підтримала Вінницька міська рада і особисто міський голова. Вже тоді у мене виникла ідея створити короткометражні документальні фільми про видатних вінничан, наших героїв і цю ініціативу місто підтримало, – розповідає Василь Медяний. – Замовником фільму про мера-реформатора, який за свою каденцію перетворив повітове містечко на процвітаюче місто, виступив Центр історії Вінниці. Знімальний процес відбувається за підтримки керівництва міста».

Фільм розпочинається з приїзду Миколи Оводова до Вінниці. Зйомки відбувають на кількох майданчиках – біля обласної психіатричної лікарні, поблизу пам’ятника першого трамвая та у центральній частині міста. Василь Медяний зізнається, що шукати локації складно, адже дореволюційне місто знімати вкрай непросто, старих і автентичних будинків (без пластикових вікон) не багато. Знімаються у фільмі актори Вінницького обласного музично-драматичного театру. У головній ролі – народний артист України Валерій Прус. Головного архітектора міста Григорія Артинова грає Володимир Вольський, а мецената і банкіра Бернштейна – Богдан Костюк. Загалом у зйомках беруть участь 30 осіб.

«Поруч з Оводовом були сильні люди, які працювали разом з ним, в одній команді і вони також представлені у фільмі. Допомагають розібратися з деталями, а вони важливі, консультанти з Центру історії Вінниці. Адже в архівах збереглося чимало згадок і документів про його роботу, і майже нічого – про особисте життя. Дружину Миколи Оводова грає артиста вінницького театру Наталя Шолом. Сімейні сцени стануть новою сторінкою в історії Миколи Оводова, – продовжує Василь Медяний. – Розкривати усіх деталей не буду, щоб зберегти інтригу. Єдине додам, що фільм буде орієнтований на людей різного віку, зокрема школярів. А ще – міститиме субтитри англійською мовою, що дозволить познайомитися з історією нашого міста навіть іноземцям».

Для довідки: Микола Оводов був із дворянської сім’ї. Здобув медичну освіту в університеті святого Володимира у Києві і був направлений у Подільську губернію, де працював лікарем. За боротьбу з холерою був нагороджений орденом св. Анни ІІІ ступеня, крім того, мав ордени св. Станіслава ІІ ІІ ступеня і св. Анни ІІ ст. (1902 р.). Плідна професійна і громадська діяльність не залишилася непоміченою. 30 березня 1899 року постановою Вінницької Міської Думи він був обраний міським головою на чотирирічний термін, пізніше неодноразово перебирався і займав цей пост до початку 1917 р. Саме під час головування Оводова відбувся величезний прогрес у розвитку Вінниці. Значними подіями в житті міста були спорудження: Народного дому на Замості, міського театру, електростанції та перших електричних ліхтарів, водогону, міської думи, готелю «Савой», трамвайного сполучення, закладення міського парку та телефонної станції. У місті навіть видавалася газета, що була органом Вінницької міської думи. Закінчив своє життя Микола Оводов в Одесі у 1941 році, де працював лікарем.

Be First to Comment

Залишити відповідь