Press "Enter" to skip to content

Економісти США попередили про можливі ризики торгових воєн

Керівники Федеральної резервної системи дали позитивну оцінку економіці США, проте також відзначили зростаючі ризики, пов’язані із зовнішньою торгівлею.

Про це свідчить протокол червневого засідання ФРС США, передає “Політик” посилаючись на “Інтерфакс-Україна”.

“Учасники засідання в цілому згодні, що економіка зростає відповідно до очікувань, а темпи зростання економічної активності в реальному секторі збільшуються значно. Умови на ринку праці продовжують поліпшуватися, а інфляція наблизилася до цільового показника”, – наголошується в протоколі.

За підсумками засідання Федерального комітету з відкритих ринків, що проходив 12-13 червня, було прийнято рішення підвищити базову процентну ставку на 0,25 процентного пункту, до 1,75-2% річних.

Підвищення стало другим з початку року, і Федрезерв очікує ще двох підйомів ставки в 2018 році.

“З урахуванням поточної оцінки майже всі учасники висловили думку, що Комітету слід продовжувати поступове підвищення ставки”, після чого курс грошово-кредитної політики все одно залишиться стимулюючим, йдеться в повідомленні.

При цьому ставка в наступному році може досягти нейтрального рівня або навіть перевищити його, вважають члени FOMC.

Нейтральним рівнем ставки вважається такий рівень, при якому грошово-кредитна політика ніяк не впливає на економічну активність – не стимулює і не уповільнює її.

Разом з тим керівництво Федрезерву прийняло до уваги стурбованість ринку з приводу конфліктів США з основними торговими партнерами, включаючи Китай, ЄС, Канаду та Мексику.

“Більшість учасників відзначили, що невизначеність і ризики, пов’язані з торговельною політикою, посилилися, і висловили побоювання, що такі ризики і невизначеність в кінцевому рахунку можуть мати негативний вплив на настрій бізнес-спільноти та інвестиційну активність”, – наголошується в протоколі.

Деякі респонденти, з якими контактують Федеральні резервні банки, сказали, що вони відкладають інвестиції у виробництво або скорочують обсяг капзатрат.

Представники алюмінієвого та сталеливарного сектора очікують збільшення цін на продукцію через введення мит на імпорт алюмінію і сталі, проте не планують нових інвестицій в збільшення виробництва.

“Торговельні загрози – першочерговий фактор ризику, вплив якого на бізнес буде відслідковувати Федрезерв”, – стверджують учасники засідання.

Наступне засідання комітету пройде 31 липня – 1 серпня. Імовірність підвищення ставки на цьому засіданні, відповідно до очікувань більшості учасників ринку, становить менше 20%.

Be First to Comment

Залишити відповідь