Press "Enter" to skip to content

Президент Польщі під час візиту на Волинь відвідав польське кладовище в Олиці

Містечко Олика кілька століть було  резиденцією  відомого  магнатського роду Радзивіллів. Князівський замок, який  постраждав  у Другу світову  війну, відновили  і  розташували в його стінах обласну психілкарню. Один час  її планували звідси перенести, були наміри облаштувати тут одну з резиденцій українських президентів, але  це все залишилося   лише намірами. Проте  Польща  вже кілька років  вкладає  величезні кошти у реставрацію  середньовічного Олицького костелу, який вважали  найгарнішим   на Волині. Президент  Польщі Анджей Дуда після  участі  в месі  у  костелі святих Петра і Павла в Луцьку приїхав  в Олику.

Його приїзд став справжньою сенсацією  для місцевих. На  площі перед замком  (а саме  так в Олиці і досі називають палац  Радзивіллів)  зібралося багато людей. Тримали у руках плакати (кажуть, виготовлені у  селишній раді) з написами: «Спільна історія, спільне сьогодення… Не можна руйнувати», «Ласкаво просимо на Волинь», «Ласкаво просимо на Волинь з миром та вірою у європейське майбутнє», пише Політик посилаючись на День.

Анджей Дуда виступає в Олиці / фото Волинські новини

Анджей Дуда після оглядин костелу вирушив  на кладовище,  яке  тут називають «польські могилки». Після молитви  і покладання вінка, виступив із промовою.   У ній  Президент Польщі  назвав ті трагічні події 1943 року етнічними чистками поляків, сказав,   що загинуло на Волині 100 тисяч поляків, а українців  –  всього 5 тисяч, що  така історична правда, з якої  нам  тепер треба виходити, а   відповідальність за вбивства  поклав на ОУН (Бандери) та УПА. Анджей Дуда водночас  відзначив: «Це страшна дата, коли гинули люди з обох сторін. Я тут не для того, щоб нагадувати, а щоб молитися. Не може бути мови про помсту, ідеться лише про біль. Ми маємо будувати дружні стосунки, бо ми маємо багато спільного. Зокрема, ми підтримуємо Україну в напрямку її інтеграції до Євросоюзу та боротьбі з Росією за свої окуповані території. Я хочу, щоб у майбутньому ми пам’ятали про ці страшні події й більше ніколи не піднімали руку один на одного. Як президент Польщі, прошу допомогти опізнати ці могили. Щоб тут нам дозволили провести відповідні роботи, щоб опізнати тіла загиблих. Ми теж готові піти назустріч і надати Україні дозволи на відповідні роботи на похованнях українців у Польщі.  Хай живе вільна незалежна Україна! Хай живе вільна незалежна Польща!». На цьому його візит завершився.

Анатолій Гура,  вчитель  Олицької школи, краєзнавець, каже, що, на його думку, Олика – як місце для вшанування Президентом Польщі жертв міжетнічного протистояння у 1943 році, була вибрана невдало. «Це  кладовище, де побував Дуда, було почате  у 17, якщо ще не у 16 столітті, – каже він. – В Олиці існувало три кладовища. Для євреїв,  православних і католиків.  З часом на  «польському» почали  хоронити католиків не тільки з Олики і навколишніх сіл, там  були поховання навіть із Дубна. В Олиці  не було «людобойства»,  різні між поляками і українцями. Була, може, певна напруженість у певний час, але до вбивств не дійшло.  В Олиці  люди завжди жили мирно, поляки, українці, євреї…». Тому  і могил жертв  Волинської трагедії чи різні (останнє слово  вживають поляки) –  нема. Та й, власне, цифри, названі Президентом Польщі в Олиці,   про кількість жертв поляків  та українців, це тільки точка зору польської сторони.

Вже багато років польське кладовище перебуває  у занедбаному стані. Повалені  пам ятники, зруйновані склепи… Величезна територія. Колишній голова Ківерцівської  РДА Леонтій Кричкевич (сам оличанин) розказував,  що привозив сюди  двох генеральних консулів Республіки Польща з  Луцька.  Аби спільними зусиллями навести лад.   Консули ходили, мовчали. Аби навести тут порядок, потрібні були кошти.  Кладовище прибирають польські волонтери, а до приїду Анджея Дуди його прибрали і місцеві мешканці.

Be First to Comment

Залишити відповідь