Press "Enter" to skip to content

МВФ попередив про ризик зриву траншу – ЗМІ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) незадоволений останніми рішеннями Кабінету міністрів про обмеження повноважень Міністерства фінансів і перепідпорядкування Державної фіскальної служби (ДФС).

Відповідний лист 29 травня на адресу українського уряду направив глава місії МВФ в Україні Рон ван Руден, повідомляє Liga.net із посиланням на документ, продемонстрований джерелом у Кабміні, інформує Політик з посиланням на biz.nv.ua.

У Фонді зазначають, що цим Україна порушує зобов’язання, взяті під час отримання попереднього траншу від МВФ.

Йдеться про ще неопубліковані постанови уряду, якими нібито Мінфін буде позбавлений повноважень щодо затвердження фінансових документів уряду.

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що такі рішення Кабміну вже були отримані Мінфіном. Але поки ні Мінфін, ні апарат Кабміну не оприлюднили проекти постанов.

“Уряд поки не хоче оприлюднювати ці рішення. Для країни це був би великий удар і загрозою зриву програми МВФ”, – сказав міністр на зустрічі з підприємцями та пресою.

“Якщо їх все ж опублікують, Мінфін буде оскаржувати обидва рішення. Але я впевнений, що Кабмін не піде на такий крок”, – зазначив Данилюк.

У прес-службі прем’єра спростували інформацію про прийняття рішень. Там стверджують, що на закритому засіданні піднімалося питання застосування принципу “мовчазної згоди” у тих випадках, коли Мінфін затягує узгодження документів.

“Чинні норми говорять про те, що якщо такі питання виносяться на голосування в Кабміні, за винятком мовчазної згоди, то Мінфін залишається при своїх правах”, – повідомили в прес-службі прем’єра в коментарі виданню.
Нагадаємо, 23 травня Данилюк на засіданні уряду домагався призначення свого радника Яни Бугримової на посаду заступника міністра. Після короткої перепалки з Гройсманом міністру було відмовлено.

Прем’єр-міністр, коментуючи ситуацію з міністром фінансів, припустив, що той хоче змінити місце роботи і вирішив це зробити так, щоб виглядати жертвою в ситуації, що склалася. За інформацією ЗМІ, після виходу Данилюка, уряд підтримав два вищеназваних рішення.

У листі до послів Великої сімки Данилюк поскаржився на “тиск” і спроби призначити до нього в заступники людей впливових депутатів Блоку Петра Порошенка Ігоря Кононенка та Ніни Южаніної. За версією Данилюка, спочатку кандидатом в його заступники просували Ігоря Уманського, а потім Світлану Воробей. “Цей лист був крайнім заходом – я вичерпав можливості для нормального діалогу з главою уряду щодо підпорядкування ДФС”, – підтвердив пізніше Данилюк.

Be First to Comment

Залишити відповідь