Press "Enter" to skip to content

Американскі сенатори вимагають від Луценка відповісти на питання щодо справи Манафорта

Три сенатори США написали листа Генеральному прокурору України Юрію Луценку з вимогою відповісти на низку запитань щодо розслідування справи Пола Манафорта, який у минулому очолював передвиборчий штаб нинішнього президента США Дональда Трампа, а також був політтехнологом і радником екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє телеканал CNN.

Лист від сенаторів-демократів Роберта Менендеса, Діка Дурбіна та Патріка Лігі від 4 травня оприлюднили на сайті Комітету з міжнародних відносин Сенату США, пише Політик посилаючись на День.

“Ми пишемо, щоб висловити велике занепокоєння у зв’язку з повідомленнями про те, що очолюване вами відомство вжило заходів для перешкоджання співпраці щодо розслідування спеціального прокурора Сполучених Штатів Роберта Мюллера”, – йдеться у листі сенаторів.

Американські законодавці у листі Юрію Луценку вказують на нещодавню статтю New York Times щодо того, що його відомство “фактично заморозило розслідування чотирьох відкритих справ в Україні у квітні, тим самим зводячи на нівець можливості для співпраці зі слідством Мюллера щодо суміжних питань”.

У листі сенатори просять Генпрокурора України відповісти на три запитання:

  • Чи ваше відомство робило кроки для обмеження співпраці з розслідуванням спеціального прокурора Роберта Мюллера? Якщо так, то чому?

  • Чи хто-небудь з адміністрації Дональда Трампа, або будь-хто, хто діяв у його інтересах, заохочували уряд України або представників правоохоронних органів не співпрацювати із розслідуванням спеціального прокурора Роберта Мюллера?

  • Чи порушувалось питання розслідування спеціального прокурора Мюллера під час спілкування між урядом України та американськими посадовцями, у тому числі і навколо зустрічі президентів Трампа та Порошенка у Нью-Йорку у 2017-му році?

“Блокування співпраці з розслідуванням Мюллера потенційно обмежує можливості українських правоохоронних органів провести більш ретельне розслідування можливих злочинів, скоєних в часи Януковича”, – зазначили сенатори.

“Ймовірна відмова, про яку повідомлялося, від співпраці з розслідуванням Мюллера також посилає тривожний сигнал – як для українського народу, так і для міжнародного співтовариства – щодо прихильності вашого уряду більш широкій підтримці справедливості і верховенства закону”, – йдеться в заяві.

Раніше New York Times опублікувало статтю, у якій вказало, що Генеральний прокурор України, судячи з усього, заморозив чотири розслідування щодо Пола Манафорта, колишнього керівника передвиборного штабу президента Дональда Трампа, щоб не дратувати американську владу.

У свою чергу у Генпрокуратурі після публікації оприлюднили копію відповіді ГПУ кореспондентам New York Times, надіслану 20 квітня 2018 року на запит журналістів вказаного видання, в якій була надана інформація щодо стану розслідування кримінальних проваджень, за виключенням відомостей досудового розслідування, які відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з письмового дозволу слідчого або прокурора у визначеному ним можливому обсязі.

Заступник Генпрокурор Євген Єнін при цьому зазначив, що “американські правоохоронці, ані ФБР, ані Мюллер до ГПУ з жодними запитами про правову допомогу у зв’язку зі справою Манафорта не звертались”. Про це повідомили на офіційній сторінці Генеральної прокуратури України у Facebook.

Нагадаємо, колишнього главу передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта звинувачують у відмиванні через офшори до $30 млн, ухиленні від сплати податків і банківському шахрайстві.

У жовтні 2017 року проти Манафорта вже були висунуті обвинувачення. В обвинувальному висновку тоді вказувалося, що він протягом кількох років лобіював інтереси колишнього президента України Віктора Януковича і “Партії регіонів”, але не був зареєстрований в США як “іноземний агент”, а також ухилявся від сплати податків.

У лютому спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер подав новий обвинувальний висновок, згідно з яким Пол Манафорт у 2012 році таємно заплатив колишнім провідним європейським політикам за лобіювання проросійського уряду України.

Повідомлялося також, що у таємному дорученні, виданому заступником міністра юстиції США Родом Розенстіном, передбачені повноваження спеціального прокурора Роберта Мюллера розслідувати роботу Пола Манафорта на уряд України.

Ці повноваження передбачено на додаток до повноважень розслідувати можливу змову кампанії Дональда Трампа з російськими посадовцями з метою втрутитись до виборів 2016 року. Про це йдеться в документах, поданих до суду.

У інтерв’ю агентству Reuters Генеральний прокурор України Юрій Луценко запропонував створити спільну групу з Федеральним Бюро Розслідувань щодо розслідування справи екс-помічника президента США Дональда Трампа, Пола Манафорта.

Читайте більше у матеріалі “Дня” “Прокурор Мюллер і його «деолігархізація»”.

Be First to Comment

Залишити відповідь