Press "Enter" to skip to content

Північна та Південна Кореї домовились про мир і денуклеаризацію

За підсумками саміту, що відбувся 27 квітня в Будинку світу в південній частині прикордонного пункту Пханмунчжом на міжкорейський кордон, президент Республіки Корея Мун Чже Ін і лідер СК Кім Чон Ин прияйняли Пханмунчжонську декларацію, що складається з трьох пунктів.

Про це повідомляє Всесвітнє корейське радіо KBS.

Лідери Півдня і Півночі урочисто заявили, що на Корейському півострові більше не буде військових дій. Крім того, дві Кореї будуть прагнути повної денуклеаризації, йдеться в декларації, пише Політик посилаючись на День.

У ній також зафіксована домовленість про припинення будь-яких ворожих дій у відношенні один до одного і продовження активного діалогу на вищому рівні.

Повідомляється також, що військові Півдня і Півночі домовилися підтримувати постійний контакт, в тому числі на рівні глав оборонних відомств.

Крім того, буде створено спільний пункт оперативного зв’язку в Кесоні. Сторони домовилися також вирішувати гуманітарні проблеми, включаючи возз’єднання розділених корейських сімей, а також почати роботу по з’єднанню залізничних і автомобільних доріг.

У декларації також зафіксована домовленість замінити режим перемир’я в Кореї повноцінним мирним договором.

З цією метою Південь і Північ докладатиме зусиль для організації тристороннього з участю США або чотиристороннього саміту за участю США і Китаю.

Нагадаємо, Мун і Кім зустрілися вранці 27 квітня біля демаркаційної лінії, що розділяє корейський півострів. Кім став першим за 65 років правителем КНДР, що ступив на територію Південної Кореї.

Голови двох держав обмінялися рукостисканнями і сказали вітальні промови. Потім вони перетнули прокладену по землі бетонну прикордонну лінію, після чого Кім Чен Ин несподівано попросив президента Південної Кореї перетнути лінію кордону ще раз, з півдня на північ. Після цього лідери повернулися в південну частину демілітаризованої зони.

Лідери двох країн посадили сосну, яка вперше проросла в 1953 році, коли Сеул і Пхеньян підписали угоду про перемир’я під час Корейської війни. На пам’ятній табличці, яка буде встановлена поруч з деревом, будуть слова: «Тут пустили коріння мир і процвітання».

Переговори відбувалися в Будинку миру, на південь від кордону в селі Пханмунчжон.

Be First to Comment

Залишити відповідь