Press "Enter" to skip to content

ПАРЄ жорстко розкритикувала рішення Туреччини про дострокові вибори

У Страсбурзі переконані, що неможливо провести демократичні вибори в умовах надзвичайного стану.

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив різку заяву у зв’язку з нещодавнім рішенням Туреччини провести дострокові вибори в умовах надзвичайного стану. Про це йдеться в заяві комітету, інформує Тиждень.

Зокрема, у заяві комітет висловлює “найглибше можливе занепокоєння” нещодавнім рішенням турецької влади провести вже 24 червня дострокові вибори парламенту та президента. Вибори відбудуться на півтора року раніше, ніж було заплановано. При цьому виборчий процес проходитиме в умовах надзвичайного стану, запровадженого у 2016 році, після невдалої спроби перевороту в країні.

“Неможливо проводити справді демократичні вибори в умовах надзвичайного стану та поточних операцій з безпеки в південно-східній частині Туреччини… Надзвичайний стан з липня 2016 року призвів до непропорційних заходів та неприйнятних обмежень базових свобод, в тому числі свободи вираження поглядів, свободи ЗМІ та свободи зібрань”, – йдеться в заяві Моніторингового комітету.

Окрім цього, у Страсбурзі звернули уваги на те, що лише місяць тому парламент Туреччини ухвалив новий закон про вибори, який суттєво змінив виборчі правила (зокрема, дозволив створювати блоки). Зміна правил виборів за такий короткий термін до їх проведення суперечить європейським нормам, нагадують у комітеті.

Також Асамблея відзначила, що 10-відсотковий виборчий бар’єр – найвищий в Європі – не був знижений в зміненому законі, як цього вимагає міжнародне співтовариство, включаючи Асамблею. Цей поріг додатково підриває політичний плюралізм, обмежуючи окремі політичні партії, зазначили у заяві.

“Всі ці фактори становлять серйозну загрозу демократичному характеру виборів. Тому комітет рекомендує турецькій владі відкласти вибори”, – заявили члени ПАРЄ.

Як повідомлялось, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про проведення 24 червня дострокових президентських та парламентських виборів. Спочатку вибори планували провести в листопаді 2019 року.

Be First to Comment

Залишити відповідь