Press "Enter" to skip to content

Аваков озвучив свій план по деокупації Донбасу

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що повернути окуповані райони Донецької і Луганської областей під контроль української влади можливо після прийняття закону про амністію, проведення місцевих виборів і ряду інших кроків.

Про це він заявив в інтерв’ю “Українській правді“: Арсен Аваков: У мене є план. Умовно, взяти спочатку окремо Горлівку.

“У мене є свій план. Він називається “тактика дрібних кроків, яким аплодують всі”. Я не вважаю, що реінтегрувати можна відразу всю територію окупованого Донбасу. “Блакитних шоломів” стільки немає – на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район”, – розповів міністр.

За його словами, план полягає в тому, щоб миротворці спільно з українськими прикордонниками спочатку зайняли позиції на кордоні умовної Горлівки або Новоазовського району, де були б проведені вибори до місцевих рад за українським законодавством.

На думку Аваков не важливо, хто переможе на цих виборах, “головне – сформувати перехідну адміністрацію”.

“На основі цих нових, обраних за українським законом органів та представників державної влади України, туди повинна прийти центральна влада разом з українськими поліцейськими силами”, – пояснив він.

При цьому міністр не виключив, що українські поліцейські спочатку патрулюватимуть окуповані райони з місцевими представниками територіальних громад.

Він зазначив, що після цього має початися відновлення інфраструктури – відновлення подачі води, електроенергії, відновлення шкіл і українських паспортів.

“Тут теж є нюанс, тому що ступінь перевірки людей з окупованих територій повинен бути спеціальним, щоб ми не видавали кому попало українські паспорти, а тільки українським громадянам”, – сказав він.

Аваков додав, що якщо в окремо взятому районі все пройде як треба, то ту ж процедуру слід повторити з наступних п’яти районах.

Він не виключає, що спочатку люди з окупованих територій будуть обмежені в правах щодо виборів до центральних органів влади – парламенту, президента і так далі, але додав, що “це нормальна міжнародна практика”.

Міністр зазначив, що також в Україні необхідно ухвалити два закони: про амністію і “про колаборантів”, які дозволять визначити статус жителів окупованого Донбасу.

“Закон” про колаборантів “- обов’язковий, тому що потрібно визначити статус кожної людини. Офіційно встановити, що він такий же громадянин України, як і всі інші. Він або жертва, яких більшість, або учасник, але не критичний. Або все ж заслуговує заходи осуду”, – розповів Аваков.

Він зазначив, що якщо це все реалізувати, то поступово можна вийти на ситуацію, “коли українські прикордонники стоять на кордоні України і Росії, повністю забезпечуючи контроль, а разом з ними стоять” блакитні каски”, про які домовляється президент Петро Порошенко”.

Аваков упевнений, що парламент конституційною більшістю може проголосувати за такий сценарій реінтеграції Донбасу.

Be First to Comment

Залишити відповідь