Press "Enter" to skip to content

Обмудсмен і представник Ради Європи домовилися про напрямки співпраці

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова і Голова Представництва Ради Європи в Україні Мортен Енберг домовилися про майбутню співпрацю у напрямках доступу до публічної інформації, захисту персональних даних та роботи національного превентивного механізму. Про це йдеться на сайті омбудсмена

Як зазначила Людмила Денісова, вже почав працювати Представник Уповноваженого з національного превентивного механізму В’ячеслав Петльований, який буде керувати моніторинговими візитами в місця позбавлення волі. Також ведеться робота у напрямку залучення громадськості та інших держаних інституцій до таких візитів, інформує ukrainepravo.com.

В планах омбудсмена – зустрітись з представниками громадськості, які виявили бажання брати участь у моніторингових візитах, з’ясувати їх мотивацію та перевірити відповідні документи.

«Нам треба з’ясувати, в яких умовах живуть в’язні, як їх лікують. Я нещодавно була з моніторингом у Лук’янівському СІЗО – нас не задовольняють умови, у яких там знаходяться затримані», – розповіла Людмила Денісова.

Що стосується захисту персональних даних, у планах Омбудсмена об’єднання захисту персональних даних, права на інформацію та права на звернення в один напрям. Така реформа розвантажить офіс Уповноваженого, який щодня отримує сотні скарг від громадян на порушення права доступу до публічної інформації. Також в цьому аспекті важливим буде просвітницька робота для підвищення правової культури громадян.

Важливим блоком питань для роботи Омбудсмена на сьогодні є права громадян, які мешкають на тимчасово окупованій території, права внутрішньо переміщених осіб та право на недискримінацію за будь-якою ознакою. Офіс Уповноваженого планує проводити системну роботу з координаційними радами по цих питаннях та співпрацювати з іншими державними інституціями.

На зустрічі обговорили й питання проведення повторних моніторингових візитів, а також моніторингів до психоневрологічних диспансерів та інтернатів, зазначили необхідність роботи з жертвами катувань та психологічної реабілітації воїнів АТО.

«Роботи по цих напрямках вистачить для всіх державних інституцій. Наша мета – поєднати всі державні інституції в одному діалозі», – запевнила представників Ради Європи Уповноважений Людмила Денісова.

Be First to Comment

Залишити відповідь