Press "Enter" to skip to content

Меркель нагадала Путіну про мінські домовленості

Канцлер Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним говорила, зокрема, про становище на сході України і необхідність виконати мінські домовленості про врегулювання в регіоні, повідомила 9 квітня прес-служба її уряду.

Зокрема, мовиться в повідомленні, обидві сторони висловили спільну позицію, що мінські домовленості мають бути виконані швидко і в повному обсязі. В першу чергу йдеться про припинення вогню, особливо останнє «Великоднє перемир’я», і повністю здійснити обмін затриманими, інформує radiosvoboda.org.

Крім того, обговорювали і можливу місію ООН на Донбасі, а також газові відносини між Україною і Росією, повідомили в Берліні.

Меркель наголосила Путіну на необхідності продовжити спільну роботу в «нормандському форматі», повідомила прес-служба уряду Німеччини.

Інакше виклали зміст цієї розмови у Кремлі. Там заявили про безальтернативність тільки останньої з трьох мінських домовленостей, укладених у столиці Білорусі у 2014-му – на початку 2015 року, – так званого Мінського комплексу заходів.

А можливу миротворчу місію ООН, відповідно до лінії Москви, в повідомленні назвали «місією ООН для охорони спостерігачів ОБСЄ».

Також у Кремлі заявили, що Путін і Меркель домовилися продовжити спільну працю в «нормандському форматі» для врегулювання «внутрішньоукраїнського конфлікту» – так у Москві називають її гібридну агресію проти України на Донбасі, якої Росія офіційно не визнає.

А з газового питання, повідомила прес-служба російського президента, «підтверджена позиція Росії і Німеччини щодо реалізації значного взаємно вигідного проекту в газовій сфері – «Північного потоку-2».

Москва постійно наполягає на виконанні лише Мінського комплексу заходів – який, серед іншого, визначає, що повернення Україні контролю за її кордоном має стати останнім кроком у виконанні Росією цієї угоди. Київ наголошує, що Росія має виконати всі три мінські домовленості – які також передбачають негайне створення на непідконтрольній ділянці кордону зони безпеки під спостереженням ОБСЄ з обох боків кордону. Росія блокує всі спроби ОБСЄ встановити таку місію, розширивши мандат нинішньої спостережної місії, що працює лише у двох точках цього кордону і спостерігає тільки за кількомастами метрів кордону.

Крім того, в Москві говорять про необхідність для Києва виконати обов’язки за «Мінськом», але заявляють, що Росія не має ніяких обов’язків, бо, мовляв, не є стороною домовленостей. Усі три мінські домовленості уклали Україна, Росія і ОБСЄ, представники підтримуваних Росією сепаратистів підписалися під ними в неофіційному статусі.

Також Росія прагне створити місію ООН на Донбасі в обмеженому форматі – тільки для охорони беззбройних працівників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Україна і Захід, зокрема й Німеччина, відкидають такий підхід і домагаються створення місії, що взяла б під контроль усю окуповану частину українського Донбасу, включно з кордоном із Росією.

А щодо зустрічей у «нормандському форматі», в Міністерстві закордонних справ Росії днями заявляли, що наразі таких зустрічей не заплановано ні на якому рівні.

Be First to Comment

Залишити відповідь