Press "Enter" to skip to content

Законопроект про нацбезпеку суперечить практикам ЄС і НАТО – дипломати

Низка положень зареєстрованого президентом України Петром Порошенком законопроекту “Про національну безпеку України” суперечить практикам Євросоюзу та НАТО.

Про це йдеться у листі голови представництва ЄС в Україні, посла США в Україні, голови представництва НАТО в Україні та голови Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, інформує Політик з посиланням на eurointegration.com.ua.

Текст листа, який адресований президенту України, спікеру Верховної ради та секретарю РНБО, опублікувала на своїй сторінці у Facebook народний депутат, член парламентського комітет із закордонних справ Світлана Заліщук.

У листі зазначається, що законопроект не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України.

“Це є однією з фундаментальних цілей та вимог документу, над яким 18 місяців працювали автори з консультантами. Виведення СБУ з під контролю спеціального комітету, що передбачено в законопроекті, суперечить практикам ЕС і НАТО у цій сфері”, – йдеться у листі.

Дипломати також висловлюють занепокоєння у зв’язку із положенням про Ставку Верховного Головнокомандувача, “яке не відповідає стандартам і принципам НАТО та може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю”.

“Незважаючи на те, що ми кілька разів зверталися з проханням обґрунтувати збереження Ставки та її повноважень, ми так і не отримали жодної інформації”, – зазначається в листі.

Нагадаємо, 28 лютого президент Петро Порошенко вніс до Верховної ради законопроект про національну безпеку.

Be First to Comment

Залишити відповідь