Press "Enter" to skip to content

ЄС готовий бути посередником в газовій суперечці України і Росії

Європейська комісія була проінформована українською владою про можливу надзвичайну ситуацію у зв’язку зі зменшенням поставок газу з боку Газпрому і готова почати переговори зі сторонами.

Про це заявила речниця Європейської Комісії Анна-Кайза Ітконен під час брифінгу в Брюсселі, інформує Політик з посиланням на radiosvoboda.org.

«Ми серйозно ставимося до такого занепокоєння наших українських партнерів і ми готові працювати з українською та російською владою», – сказала представник ЄК.

Вона розповіла, що віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчовіч вчора, 1 березня, мав розмову з главою МЗС України Павлом Клімкіним, в якій українська сторона попросила почати консультації з приводу врегулювання проблеми.

«ЄС готовий сприяти таким перемовинам, якщо є відповідний запит від обох сторін», – сказала Ітконен, додавши, що сьогодні Шефчовіч проведе консультації з міністрами енергетики України і Росії.

Як повідомляло Радіо Свобода, в Україні до 7 березня запровадили національний план дій в енергетиці щодо обмеження споживання природного газу. Це сталося після зменшення подачі палива з боку Росії. Також Кабінет міністрів України доручив навчальним закладам повністю зупинити роботу до 6 березня.
28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням Стокгольмського арбітражу.

У компанії «Укртрансгаз» заявили 1 березня про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання. Російська сторона наразі це не коментувала.

Україна 1 березня надіслала ноту ЄС, в якій попередила про відмову Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Be First to Comment

Залишити відповідь