Press "Enter" to skip to content

Експерт назвав обсяг транзиту, за якого українська ГТС залишається прибутковою

50 мільярдів кубометрів на рік – це мінімум, який дозволить зробити транзитний бізнес прибутковим і окупити витрати на підтримку ГТС, інформує УНІАН.

Український уряд має виставити компанії, яка претендує стати партнером держкомпанії “Магістральні газопроводи України” з управління українською газотранспортною системою, вимога про збереження після 2019 року транзиту газу з Росії в Європейський Союз на рівні щонайменше 50 мільярдів кубометрів на рік.

Таку думку під час круглого столу висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. “Український уряд при створенні консорціуму (щодо управління ГТС – УНІАН) і відборі партнера для участі в цьому консорціумі повинна ставити умова – збереження транзиту на рівні щонайменше 50 мільярдів кубічних метрів на рік”, – сказав він.

За словами експерта, обсяг транзиту газу в розмірі 50 мільярдів кубометрів на рік, починаючи з 2020 року (першого року після закінчення періоду чинного контракту), – це мінімум, який дозволить зробити транзитний бізнес прибутковим і окупити витрати на підтримку ГТС України.

Як повідомляв УНІАН, діючий транзитний контракт України з “Газпромом” був укладений в 2009 році, терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

У рамках реформи держхолдингу “Нафтогаз України” на початку листопада 2016 року Кабмін прийняв рішення про створення нової компанії – оператора ГТС – акціонерного товариства “Магістральні газопроводи України”.

В “Нафтогазі” заявляли, що відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідно для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з “Газпромом”.

Наприкінці лютого президент Петро Порошенко повідомив, що вже більше десяти всесвітньо відомих компаній заявили про своє бажання взяти участь у конкурсі з вибору партнера для управління ГТС України.

Be First to Comment

Залишити відповідь