Press "Enter" to skip to content

Монетизація субсидій: що зміниться для українців?

Міністерство фінансів вже завершило процес підготовки до повної монетизації субсидій і пільг на комунальні послуги. Монетизація комуналки може стартувати вже в квітні 2018 року, але поки буде частковою.

Видача державної допомоги «живими грошима» буде поширюватися тільки на обслуговування будинків, прибудинкової території та вивезення сміття.

Якщо оновлене постанову буде прийнято найближчим часом, то з 1 квітня 2018 року кошти на оплату послуг ЖКГ будуть перераховуватися на особистий банківський рахунок пільговика або одержувача субсидії або через відділення «Укрпошти». Іншу частину, як і зараз, від держави отримають постачальники послуг (тепло, вода, газ, електроенергія), повідомляє Політик з посиланням на etcetera.media.

У прес-службі Мінфіну пояснили: «У підрозділі Мінсоцполітики за місцем реєстрації одержувач субсидії повинен написати заяву про видачу держдопомоги грошима, вказавши спосіб отримання. Тим, хто заяву не напише, субсидії грошима не виплатять ».

МЕТА монетизації – зробити розрахунки між постачальниками послуг та їх споживачами прозорими і своєчасними. Зараз субсидії виплачуються відповідно до прийнятих соцнормамі на споживання комунальних послуг. Це не сприяє економії газу, води, електроенергії. Тепер держдопомогу буде виділятися виключно за фактом споживання.

Поки що постачальники комунальних послуг зобов’язані щомісяця подавати до місцевих рад дані про кількість спожитих населенням комунальних послуг і отримувати з бюджетів гроші на субсидії.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, видавати субсидії «живими грошима» за всі види ЖКП почнуться не раніше 1 січня 2019 року. А ось пільги на всю «комуналку», за його словами, Кабмін монетизує до 1 липня 2018 року.

Є СУМНІВИ. Фахівці в сфері ЖКГ зазначають, що говорити про старт монетизації субсидій можна буде тільки після створення єдиного реєстру одержувачів держдопомоги.

Андрій НИКОНЧУК, експерт з питань житлово-комунального господарства Українського інституту аналізу та менеджменту політики:

Оплата за утримання будинків і вивезення сміття однакова з місяця в місяць, тому її монетизувати найпростіше. Люди отримають «живі гроші» і розрахуються з ОСББ. Головні проблеми: швидко створити єдиний електронний реєстр одержувачів субсидій, щоб контролювати, куди пішли гроші, і забезпечити відкриття рахунків. Якщо це будуть окремі рахунки для субсидій, а не вже діючі (припустимо, пенсійні), то в банках з’являться величезні черги. І вже очевидно, що черги будуть у відділеннях Мінсоцполітики – з тих, хто прийде писати заяви.

Є БОРГ – НЕМАЄ ГРОШЕЙ. Поки Мінфіном не прописаний контроль витрати грошей, які будуть виплачуватися громадянам на субсидії. Швидше за все, збережеться механізм, який діє зараз: якщо одержувач субсидії протягом двох місяців не оплачує комунальні послуги, то його позбавляють держдопомоги.

Be First to Comment

Залишити відповідь