Press "Enter" to skip to content

Країни НАТО домовилися створити “військовий Шенген”

Міністри оборони країн-членів НАТО домовилися створити щось на зразок “військового Шенгену” в європейських кордонах Північноатлантичного альянсу, повідомив РІА Новини військово-дипломатичне джерело в Брюсселі, пише Політик.

Напередодні міністри оборони країн альянсу погодили цю пропозицію на зустрічі в Брюсселі. Глави оборонних відомств схвалили створення командного штабу по забезпеченню перекидання сил в Європі.

Першим цю ідею висунув екс-командувач сухопутними військами США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес. Він заявив, що союзницькі війська і військова техніка повинні переміщатися “настільки ж швидко, як і мігранти”.

За словами Ходжес, зараз отримання дозволів для переміщення військ і озброєнь є “дивно складний процес в ряді країн”. Наприклад, перекидання американських військ з Польщі до Німеччини вимагає п’ятиденного терміну повідомлення.

Потім цю пропозицію підтримали ряд країн, в тому числі Литва, Естонія та Нідерланди.
При цьому спостерігачі вказують на ряд інфраструктурних проблем для перекидання військ: дороги і мости в країнах Євросоюзу потенційно не розраховані витримувати вагу важкої військової техніки, тунелі недостатньо високі, а злітно-посадочні смуги не призначені для обслуговування військової авіації.

Be First to Comment

Залишити відповідь