Press "Enter" to skip to content

Глава ЄК назвала умови для справедливого миру

Мир має відповідати принципам Хартії ООН та праву народу України бути господарями власного майбутнього, підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Пропозиції щодо початку переговорів для завершення війни Росії проти України мають враховувати необхідність повного виведення російських військ з її території, інакше станеться заморожування конфлікту. Про це сказала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на безпековому форумі GLOBSEC 2023, повідомляється на сайті ЄК у середу, 31 травня.

“Зараз точиться багато розмов навколо мирних планів та припинення вогню. Понад усе, у цьому має бути принцип: нічого про Україну без України. Разом з Україною ми хочемо справедливого миру, такого, що не буде винагородою для агресора, але відповідатиме принципам Хартії ООН та праву народу України бути господарями власного майбутнього”, – заявила президент Єврокомісії.

За її словами, припинення вогню, що призведе до заморожування конфлікту, не принесе тривалого миру.

“При тому, що припинення вогню мало місце в 2014 році, ми знаємо, що трапилося з цією угодою минулого лютого, коли Росія вторглася. Припинення вогню буде нестабільним за своєю суттю та могло б дестабілізувати регіон вздовж лінії зіткнення. Ніхто не буде інвестувати або відбудовувати, і конфлікт може спалахнути знову у будь-який момент. Ні, справедливий мир має стати результатом виведення російських військ та їх обладнання з території України”, – підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Глава Єврокомісії закликала “усіх, хто може” надати Україні артилерію і зброю великої дальності.

“Нагальна потреба – це військова допомога для підтримки зусиль українських Збройних сил. Ось чому ми запропонували закон про виробництво боєприпасів – ми називаємо його ASAP. Ми хочемо підштовхнути нашу оборонну промисловість до збільшення виробництва так необхідних 155-міліметрових і 152-міліметрових артилерійських снарядів. А ті, хто може, мають надати артилерійські установки та системи озброєння великої дальності, які можуть допомогти Україні вирівняти на полі бою розрив у дальності до сил вторгнення”, – сказала фон дер Ляєн.

Вона також наголосила, що підтримка необхідна і для бойової підготовки української армії.

“Держави-члени багато роблять, і ми, на європейському рівні, теж робимо свою частину. До кінця року ми підготуємо 30 тисяч військовослужбовців і жінок-військовослужбовиць”, – додала глава Єврокомісії.

Be First to Comment

Залишити відповідь