Press "Enter" to skip to content

Чи зробить Порошенко ставку на Українську греко-католицьку церкву?

15 липня, за два тижні до Хресної ходи з нагоди святкування 1030-річчя Хрещення Русі-України президент Порошенко відвідав прощу греко-католиків у Зарваниці (Тернопільська область). У своїй промові він у черговий раз (хай і без особливого оптимізму) торкнувся теми автокефалії, а також відзначив роль Української греко-католицької церкви в історії України.

Зокрема, П.Порошенко заявив, що УГКЦ була сполучною ланкою із західноєвропейською християнською спільнотою і «створила прообраз українського національного організму у часи, коли Україна була бездержавною і поділеною між сусідами». Президент звернув увагу і на роль Андрія Шептицького, колишнього предстоятеля УГКЦ з 1901 по 1944 роки, у становленні української держави, назвав його «батьком української нації».

Зараз, практично напередодні виборів, штаб Порошенко буде активно шукати і використовувати всіх, хто хоч якось виступав проти ворогів України, адже один зі стовпів політики президента це менталітет «обложеної фортеці». Власне, і предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук) на з’їзді «Лицарів Колумба» у США 7 серпня говорив про ворогів.

Пошук історичних патріотів торкнеться і представників інших релігійних конфесій (причому кого завгодно – протестантів, православних, іудеїв, мусульман, кришнаїтів…): Порошенко буде намагатися знайти підхід до них, лише б завоювати побільше голосів.

Однак до католиків у президента особливе ставлення. Паства УГКЦ складає близько 10% від усіх віруючих в Україні, а більше третини українців (37,7%), згідно соціологічному дослідженню Центра Разумкова, підтримують Папу Римського Франциска. Переважна більшість греко-католиків живуть у західній частині країни, де традиційно сильними є націоналістичні (а частіше антипрезидентські) настрої. Тому УГКЦ – один з найважливіших інструментів для привернення виборців.

Правда, план може виявитися глобальнішим. Ситуація з томосом зараз у підвішеному стані. Якщо цей задум із автокефалією провалиться, політичні супротивники Порошенко отримають просто чудовий привід для критики. Фанар міг також вже повідомити Києву про те, що з більшою вірогідністю томос не буде подарований у результаті чого в адміністрації починають шукати запасних шляхів.

Враховуючи проєвропейський курс нашої країни Петро Порошенко може зробити ставку на католиків, аби отримати прихильність Папи Римського і через нього налагодити більш тісні контакти із західними країнами.

При цьому все-таки маловірогідно, що Банківська вирішить повністю покластися на УГКЦ: все-таки Україна православна країна, і у нас є найчисельніша Церква – УПЦ КП. У випадку відмови Фанара дарувати автокефалію, вірогідно, Порошенко старатиметься створити всеукраїнську церковну організацію на підґрунті Київського патріархату. Якщо із цим варіантом виникнуть складнощі, тоді на перший план і вийдуть відношення із греко-католиками, що так ретельно налагоджуються.

Be First to Comment

Залишити відповідь