Press "Enter" to skip to content

Турецька валюта обвалюється до рекордного мінімуму – країні загрожує криза

13 серпня турецька ліра впала на 11%. Почала падіння 1 серпня, відколи США оголосили санкції 2 турецьким міністрам у справі американського пастора, обвинуваченого у підтримці тероризму в Туреччині.

Тоді опустилася до 5 за долар, пише CNN, при тому, що у травні долар ще можна було купити за 4 ліри. Станом на понеділок першої половини дня, курс встановлено 7,06 за долар, інформує gazeta.ua.

“Мета цієї операції – змусити Туреччину здатися в усіх напрямках, від фінансів до політики”, – заявив президент країни Реджеп Ердоган. Закликав громадян продавати долари і пояснив, що економічних причин для падіння валюти нема. Звинуватив США у змові проти Туреччини. Попередив, що партнерство його країни зі США може опинитися “під загрозою”. Про це йдеться в його статті для видання The New York Times, опублікованій 11 серпня.

Ліра має вплив на неврегульовані світові ринки. Експерти вже попередили, що якщо стабільність турецької валюти не буде відновлена найближчим часом, то країна не впорається з борговою кризою без допомоги Міжнародного валютного фонду.

З початку року ліра вже впала на 40% щодо долара, таким чином турецьким компаніям стало набагато складніше погасити кредити, які вони уклали в американській валюті.

Be First to Comment

Залишити відповідь