Press "Enter" to skip to content

Саміт Великої сімки вперше пройшов за участі України: головні подробиці

Країни G7 виступили за продовження санкцій проти Росії. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ Канади на офіційній сторінці у Twitter. У повідомленні йдеться, що міністри закордонних справ саміту G7 на чолі з Христиною Фріланд засвідчили “спільну повагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах, у тому числі територіальному суверенітеті”. Голови МЗС зауважили, що санкції, накладені на Росію через її неприйнятні дії в Україні, будуть продовжені, інформує nv.ua.

Вперше Україна взяла участь у зустрічі міністрів закордонних справ G7. Вона проходила у Торонто, адже цього року клуб очолює Канада. Про це повідомляється у сюжеті Радіо НВ.

Сніданок у Фріланд

Перший захід саміту G7 відбувався у формі сніданку, на якому обговорювали відносини України та Росії. Зустріч була неформальною і пройшла вдома у міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд, яка має українське коріння. Міністр сама приготувала сніданок і прийняла колег у себе на кухні. Зокрема, учасники обговорили нові виклики, які несе гібридна російська агресія, необхідність збереження суверенітету та відновлення територіальної цілісності, продовження санкційного тиску на Росію та підтримку реформ в Україні.

Крім того, міністри закордонних справ торкнулися питання перспективи миротворчої місії на Донбасі. У підсумку зустрічі голова МЗС Павло Клімкін зазначив, що Україну сприймають, як невід’ємну частину вільного світу, спільного демократичного простору. Наші партнери з Великої сімки атаку на Україну розглядають, як напад на цей вільний демократичний світ. На саміті G7 Клімкін планує обговорити долю політв’язня Володимира Балуха, справу про отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та хімічну атаку в Сирії.

Після зустрічі Павло Клімкін зазначив, що країни Великої сімки погоджуються з позицією України щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі. Учасники G7 вважають, що спочатку треба досягти базової безпеки (зокрема, треба зупинити роботу важкого озброєння і жорстко контролювати це питання), після цього – встановити контроль над окупованими територіями, ввести поліцейський компонент і тільки потім – готуватися до виборів.

Чи можливе повернення Росії до саміту
Голова українського МЗС зауважив, що ситуація, яку на цих територіях створила Росія, є неприйнятною, оскільки вона намагається залишити і зміцнити на Донбасі свій протекторат, аби дестабілізувати і зруйнувати Україну.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас виступив проти повернення G7 до формату G8 за участю Росії. Про це він заявив під час саміту Стратегічної сімки. Він зауважив, що повернення РФ можливе лише за умови, що країна запропонує конструктивну пропозицію щодо Сирії. Водночас Маас підкреслив, що Німеччина прагне вибудувати діалог з Росією, оскільки цей конфлікт не вирішити без її участі.

Надзвичайний і повноважний посол України в Канаді Андрій Шевченко у коментарі телеканалу 112 Україна сказав, що світ прагне перейти до стратегічних дій стосовно Росії. Він підкреслив, що Україна взяла участь у плановому засіданні цього Міжнародного клубу вперше в історії, а до цього наша держава була лише учасницею окремої сесії Ad hoc, присвяченої українському питанню, яка відбулася чотирнадцять років тому.

“У 2016 році світ допоміг нам призупинити російський наступ, але зараз прийшов час для довгострокових стратегічних рішень щодо Росії. Це історичний момент, який нам потрібно правильно використати. Ми беремо участь у розмові, тому що наші партнери відчувають, що ми можемо створити додану вартість. Від нас чекають ідей і хорошого аналізу ситуації”, – відзначив посол.

Запрошення України на зустріч голів МЗС Великої сімки свідчить, що рейтинг України на міжнародній арені зростає, що продовжує обурювати Росію. Таку думку в інтерв’ю Радіо НВ висловив політолог Віктор Каспрук. Він додав, що зустріч голів МЗС не така важлива, як засідання голів країн, тому глобальні питання на ній вирішуватися не будуть, однак держави в такий спосіб висловлюють нам підтримку в боротьбі з російською агресією. Каспрук прогнозує, що в майбутньому країни Великої сімки можуть запросити до дискусії президента Петра Порошенка.

Нагадаємо, що до складу G7 входять США, Японія, Німеччина, Канада, Італія, Франція і Великобританія.

Be First to Comment

Залишити відповідь